Färg Singelbild

Här presenterar vi vinnarna i kategorin Färg Singelbild.
Domaren, Annette Lang, berättar om sitt arbete och hur processen kändes.

Första pris - Håkan Rönnblad, Färg

Jag blev omedelbart tagen och berörd av den mänskliga intensiteten i den här bilden. Mamma och barn mot en vägg, inramade av öppningen i dörren, sammanfattar kärnan i gatufotografering för mig – djupt humanistisk, en port som öppnar sig mellan subjekten å ena sidan och fotografen och därmed betraktaren å andra sidan. Den direkta ögonkontakten med barnet skapar en gripande förbindelse mellan linsens båda sidor. Den lilla handen känns som en inbjudan att nå ut till den och hålla den. Moderns uppmärksamhet riktas mot gatan och väcker intresse för vad som ligger utanför ramen. På den tekniska sidan står, på ett anmärkningsvärt sätt, det knivskarp fokuset, de starka färgerna och de livliga mönstren i kontrast mot den mörka trädörren.

– Annette Lang

Andra pris - Adrian Whear, Färg

Den här häpnadsväckande scenen drog mig direkt in i bilden. Damens fylliga läppar tycks sväva på himlen över reflexionen av konturen av en stadsbild, vilken spelar rollen av det urbana elementet i gatufotografering. Det mänskliga inslaget i bilden är ett par som promenerar förbi. Även om ansiktet är helt osynligt, tyder hattens orientering på att mannen tittar på kameran. Fläcken i det nedre högra hörnet avslöjar att kompositionen kretsar kring speglingen i en fönsterruta. Istället för att vara en scen mot vilken en scen ställs, spelar gatan själv en central roll i fotot, medan silhuetterna som utgör de mänskliga elementen nästan försvinner i den övergripande skalan.

-Annette Lang

Tredje pris - Gert Frost, Färg

Denna bild är en inbjudan till att begrunda gatufotografering utanför stadsmiljöns gränser. Scenen är både livlig med barnet som åker förbi på skridskor, och lugnande tack vare synestesi. Visuellt föreslås man tystnad genom de dämpade vintriga tonerna och den lugna ramen, med bara det skrapande ljudet från skridskor på is. Slädarna och skorna i förgrunden får bilden att genljuda bortom den fångade sekunden och berättar historien om skridskoåkarna som kommer till och lämnar scenen. Ur kompositionssynpunkt är ramen perfekt balanserad, med en av slädarna placerade i mitten, de två åkarna i motsatta riktningar och sjöns form som lägger till rundade linjer. Gatlamporna lägger till en kontrasterande vertikal komponent och en varmare ton genom ljuset och dess reflektion.

– Annette Lang

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.