Claes Hillén

Fotograf Claes Hillén ger sig dagligen ut på promenader i staden med sin kamera. Han fokuserar på att fotografera de där ögonblicken de flesta bara går förbi. Vare sig bilderna är tagna på gatan, på puben, i kollektivtrafiken eller i någon ruffig liten gränd, så innehåller bilderna alltid människor. Människor som inte vet om att […]

Fotograf Claes Hillén ger sig dagligen ut på promenader i staden med sin kamera. Han fokuserar på att fotografera de där ögonblicken de flesta bara går förbi. Vare sig bilderna är tagna på gatan, på puben, i kollektivtrafiken eller i någon ruffig liten gränd, så innehåller bilderna alltid människor. Människor som inte vet om att de just blivit fotograferade.

I sitt bildföredrag kommer Claes att ta dig med på en tur där han visar bilder från sin närmiljö i Göteborg men också från sina resor runt om i Europa.

Det blir ett samtal om bilder på ett närgånget sätt där viktiga frågor om bilder lyfts upp. Du kan också förvänta dig en hel del humor och sköna anekdoter om vad man som fotograf kan råka ut för i sitt utövande.

Claes har fotograferat sig genom livet ända sedan en dag vid 11 års ålder då han snodde åt sig farsans kamera och började leka. De senaste 10 åren har Claes mer eller mindre bara ägnat sig åt Street och han är en av grundarna av Gothenburg Street photo Festival.

– Att de två senaste åren blev år helt utan resdagar känns helt galet, säger Claes. Under ett normalt år så har jag ca 50-75 resdagar där jag försöker fånga människan och själen i Europas storstäder. Fördelen med att resa är att man är ledig och har tid att ta bilder hela dygnet, ler Claes.

Att fotografera hemma i Göteborg är dock ändå det vardagliga och Claes kan ju knappt gå ut med hunden utan att kameran är med. De senaste åren, ”coronaåren” har Claes haft fyra stycken gatufotoutställningar, två i Göteborg, en i Stockholm och en i Borås. Nu väntar nya, större utmaningar.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.