Gabi Ben Avraham

Gabi är en israelisk fotograf (63), han bor i Tel Aviv och arbetar i ett mjukvaruföretag. Efter att ha flirtat med en initial fascination för fotografi och filmkameror på 1980-talet fortsatte han med en karriär som IT-chef och lade sin kärlek till stillbilden åt sidan. Lyckligtvis försvann hans intresse aldrig. Medan passionen legat i dvala […]

Gabi är en israelisk fotograf (63), han bor i Tel Aviv och arbetar i ett mjukvaruföretag. Efter att ha flirtat med en initial fascination för fotografi och filmkameror på 1980-talet fortsatte han med en karriär som IT-chef och lade sin kärlek till stillbilden åt sidan.
Lyckligtvis försvann hans intresse aldrig. Medan passionen legat i dvala i decennier, behövdes bara gåvan av en kamera från hans fru för att väcka hans benägenhet till fotografering igen.

Han har fotograferat självständigt under några år och ger workshops i gatufoto.
I början av sin fotoresa fotograferade han i svartvitt. Efter några år kände han ett behov av förändring och antog utmaningen att fota i färg.
Han har deltagit i många utställningar, solo, i grupper och på gatufotofestivaler. Han har varit domare i ett antal gatufototävlingar och vann förstaplatsen i Lensculture Street Photography singeltävling år 2020.

Gabi berättar om tankarna bakom sin föreläsning:
”Ibland står jag och väntar på att saker ska sammanfalla – en cyklist, en dansare, ett barn – som rör sig. Gatufotografi/dokumentär är mitt favoritsätt att se på världen.
Min kamera har blivit en integrerad del av mig och jag kan inte föreställa mig mig själv utan den. Vart jag än går tar jag den med mig och tänker ”kanske idag blir min lyckodag och jag tar mitt livs bild”. Via kameralinsen tittar jag ständigt omkring mig och söker efter det där ”avgörande” ögonblicket som aldrig kommer tillbaka om jag inte fångar det. När jag trycker på knappen försöker jag göra något vettigt, återställa ordningen till det kaotiska schemat av saker i kompositionen, berätta historien bakom scenen och rama in ett surrealistiskt ögonblick. Komponenterna ”talar” med varandra i en speciell dialog, antingen genom färg, form eller ljus. Att fånga det svårfångade, speciella ögonblicket efter vilket saker aldrig kommer att bli sig likt och göra det evigt – det är mitt mål.
Bortglömda, transparenta människor i urbana omgivningar får sitt nådsögonblick. Skuggorna, de sköra konturerna, reflektionerna i vardagen som inte märks i det livliga och tjocka stadslandskapet och ibland till och med krossas av det – dessa är värdefulla för mig. Dessa uttryck och kompositioner ska värderas innan de går förlorade i tiden.

Som en fiskare som går till sitt dagliga arbete utan att veta vad han kommer att fånga, tar jag min kamera och dyker ut på gatorna totalt omedveten om vad som kommer att hända fem minuter senare. Det är ett äventyr. När jag klickar försöker jag se det overkliga och sortera bort saker från deras vardagliga betydelse och deras vanliga sammanhang. Jag har mina favoritställen och jag kommer aldrig med samma bilder. Det är alltid annorlunda: människorna, ljuset och skuggorna, atmosfären. Med ett enda klick försöker jag fylla det obetydliga omkring mig med betydelse och skapa en privat och intim hallucination för att dela den med betraktaren. Även om ögonblicket bleknar, bränns det i betraktarens minne.”

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.