Nils Jorgensen

Som konstnär måste du odla en relation till ditt verk så att det blir din bästa vän. Du måste kunna gå till det vad du än känner – glad, ledsen, trött, uttråkad, frustrerad – och ha en konversation med den. – Arthur Lett Haines (1894-1978), målare, konstnär och lärare. Nils Jorgensen framstår för oss som […]

Som konstnär måste du odla en relation till ditt verk så att det blir din bästa vän. Du måste kunna gå till det vad du än känner – glad, ledsen, trött, uttråkad, frustrerad – och ha en konversation med den. – Arthur Lett Haines (1894-1978), målare, konstnär och lärare.

Nils Jorgensen framstår för oss som en ivrig jägare av den ofrivilliga ironi som gatorna är fulla av, platser där människan själv kallas att spela en roll utan att hon vet: allt är där, redo, det räcker för att förstå den ”dysfunktionella krisen av det vanliga” och komponera det i subjektiv form.

Nils Jorgensen är baserad i Storbritannien och aldrig utan kamera. Nils är en fantastisk bildskapare. En av de ursprungliga iN-PUBLiC-medlemmarna, han är respekterad över hela världen för sina subtila och vackra observationer av livets detaljer.

Nils Jorgensen föddes i Danmark 1958 och utbildade sig vid King’s School, Canterbury, England, där han började ta sina första gatufotografier. Han fortsatte med att studera fotografi på college innan han var baserad i Nairobi, Östafrika och arbetade som stringer-fotograf för nyhetsbyrån Associated Press. 1982 började han med Rex Features Ltd. som personalfotograf och under de kommande 30 åren täckte han politik, kungligheter, konst, sport, showbusiness och fortsatte att ta sina egna gatubilder. Han gick med i gatufotograferingskollektivet iN-PUBLiC 2002.

Nils arbete publiceras i ’Street Photography Now’, ’London Street Photography’, ’The World Atlas of Street Photography’, ’The Street Photographer’s Manual’, ’How to take Great Photographs’ och ’100 Great Street Photographs’ och ställs ut över hela världen.

Föredraget kommer att hållas på engelska.
Nils profilbild är tagen av Richard Baker.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.