Möt våra föreläsare.

Vi är minst sagt stolta över vår uppställning med föreläsare. En mycket intressant mix av erfarna gatufotografer som kommer att göra allt för att underhålla och inspirera. I år har vi hälften internationella och hälften nationella. Det innebär att vissa av föreläsningarna sker på engelska. Vi går ut hårt redan på fredagen den 2 september och sedan kör vi ända fram till den grandiosa avslutningen på lördag kväll.

Anders Petersen

Stockholm, Sverige

Anders Petersen

Idé om närmandet.

Stockholm, Sverige

Det är praktiskt taget omöjligt att skilja mannen från hans fotografering. Han bär alltid sin lilla Contax T3 och fångar skönhet på några av de mest osannolika ställena man kan tänka sig.

Anders Petersen är en av de viktigaste europeiska fotograferna som lever i dag. Han har skakat om fotografivärlden sedan hans debut med råa och intima fotografier av sena kvällsgäster i en Hamburg-bar på 1960-talet. Detta arbete publicerades som en bok, Café Lehmitz, som nu allmänt betraktas som ett viktigt arbete i utvecklingen av europeisk fotografering. (I nivå med, men mycket annorlunda än Robert Franks ”The Americans”).

Det är praktiskt taget omöjligt att skilja mannen från hans fotografering. Han bär alltid sin lilla Contax T3 och fångar skönhet på några av de mest osannolika ställena man kan tänka sig. Med sin kamera fångar han ögonblick till en intensivt nyfiken och personlig dagbok.

Anders är född i Stockholm. 1944 gav han sig vid 18 års ålder, ut på egen hand, för att upptäcka världen, med början i Hamburg, Tyskland. Där stötte han på en vild nattlivskultur som var otroligt spännande och helt annorlunda mot hans ganska stabila uppväxt i Sverige. Han blev snart vän med prostituerade, transvestiter, alkoholister och narkotikamissbrukare och antog en kärlek till nattliv och människor som lever utanför gränserna för det normalt accepterade samhället.

Efter att ha sett ett fotografi av Christer Strömholm (en bild av kyrkogård på natten med mörka fotavtryck i snön) åkte Petersen tillbaka till Sverige för att träffa och studera fotografi med Strömholm mellan 1966 och 1968. Sedan återvände han till Hamburg, där han under flera år och många många sena nätter tog de foton som blev hans första bok, Café Lehmitz.

Sedan dess har han publicerat mer än 20 böcker, varav nästan alla känns som personliga dagböcker om hans erfarenheter med människor och platser som bara påträffas i lite mer ljusskygga områden i städer eller i nattens mörker.

Anders fotografier talar för sig själva, men det är en fröjd att lyssna på honom. Hans föredrag under festivalen kommer att bland annat att beröra en av många saker som är så utmärkande för hans fotograferande: hur han arbetar för att komma så nära människor som han gör i alla sina projekt. Hur ser processen ut för att nå vänskap och ett samarbete med främlingar över hela världen? Och inte minst mixen mellan spontanitet och planerad fotografering.

Johan Jehlbo

Stehag, Sverige

Johan Jehlbo

Blixt i gatufoto - mer än bara ljus

Stehag, Sverige

www.jehlbo.se

@johanjehlbo

Johan är finalist i flertalet internationella gatufototävlingar.

Johan Jehlbo är malmöit i exil, numera bosatt i Stehag mitt i Skåne. Han är gatufotograf i grunden med blixt som specialitet. Medlem och medgrundare av det internationella fotografkollektivet Full Frontal Flash.

Johan har undervisat med workshops och föreläst världen över, bland annat i London, San Francisco, Berlin och Köpenhamn. Har också ett nära samarbete med Fujifilm.

Han arbetar gärna med längre projekt där gatufotots bildspråk är grunden men gränserna för genren prövas.

Johan är finalist i flertalet internationella gatufototävlingar med vinst i Eyeem Awards 2019 som största merit även om en andraplats för bästa serie i GSPF 2021 står högt.

I sin föreläsning pratar han om hur han använt sig av blixt som ett sätt att skapa sin egen stil i sitt bildspråk. Han presenterar sina bilder och projekt och går även in på användandet av blixt i gatufoto av andra fotografer.

Malin Jochumsen

Stockholm, Sverige

Malin Jochumsen

Moskva

Stockholm, Sverige

@malinjochumsen

Hon söker gärna motiv i speglingar och tycker om att leka med dubbelexponeringar.

”Jag är inte en skapande person. Jag har inte någon konstnärlig ådra eller någon som helst fallenhet för det kreativa. Jag är naturvetare, jag brinner för miljöfrågor och det ryska språket och det är det jag vill arbeta med. Punkt.” Det var en 23-årings sanning om henne själv när hon 1995 flyttade till Moskva för att fortsätta sina språkstudier.

Malin Jochumsen är numer 50 år gammal, bosatt i Stockholm där hon frilansar som fotograf. 2018 tog hon hem det prestigefyllda priset Årets Bild i kategorin Sportbild.

Malin har insett att hon trots allt har en kreativ sida och att hon nog inte ska säga att hon aldrig kommer att sluta fotografera, för det enda man kan vara helt säker på är att man inte vet vad framtiden har att erbjuda.

Uppdragen varvas med egna projekt och streetfotande. Hennes gatufoto har ofta en mer konstnärlig karaktär, hon söker gärna motiv i speglingar och tycker om att leka med dubbelexponeringar.

Malin kommer att prata om sina tolv år i Moskva, hur hon hittade in i fotografins värld och vad det är som håller henne kvar. Det är en fascinerande inblick i en kontrastrik stad med spännande människor. Malin visar på ett imponerande sätt hur hon kommit under ytan på en stad som de flesta av oss bara sett på vykort.

Malins profilbild är tagen av Magnus Fröderberg.

Fabian Schreyer

Augsburg, Tyskland

Fabian Schreyer

A visual diary.

Augsburg, Tyskland

www.shootingcandid.com

@fabian_schreyer_street

Under åren förvandlades mina fotografier till en visuell dagbok - en samling av (o)vanliga genuina ögonblick, av personliga minnen, platser jag har varit på och saker jag har sett.

Fabian Schreyer är en kulturell marknadsförings-/pr-chef och fotograf från Augsburg/Tyskland, som fokuserar på att ta uppriktiga bilder av vardagen i sin hemstad och utomlands.

Han är medgrundare av det tidigare internationella gatufotografi kollektivet ‘The Street Collective’, curator för olika internationella gatufotograferingsprojekt och en av författarna till boken “Streetfotografie – made in Germany” (Rheinwerk Verlag).

Att ströva omkring med kameran på gatorna visade sig vara det bästa sättet att öka hans medvetenhet om vardagens dolda hemligheter. Det han emellanåt tar med sig hem från sina stadsutforskningar är delade sekunder av perfekta främlingars liv som avslöjar hans fascination för poesin som ligger bakom det vardagliga.

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Polly Rusyn

London, UK

Polly Rusyn

The Importance of Ideas

London, UK

www.dostreetphotography.com

@pollyrusyn

Gatufotografering är konsten att observera i kombination med vetenskapen om komposition (ibland med hjälp av slumpen). Världen är som ett pussel som du måste slutföra utan att veta hur den slutliga bilden kommer att se ut.

Polly är en professionell fotograf med en passion för att göra och lära ut gatufotografi. Som ett resultat grundade hon Department of Street Photography och skapade ”The Street Photography Playbook”.

Hennes verk har prisats och ställts ut internationellt på ett antal gatufotofestivaler, publicerade i tidningar som Eyeshot och Nat Geo Traveller UK. Polly har också hållit föredrag om gatufotografering vid Nat Geo Traveller Masterclasses i London. Hon är Fujifilm-ambassadör, en av 100 kvinnor med i den första boken ”Women Street Photographers” någonsin, (kurerad av Gulnara Samoilova och publicerad 2021), en bidragsgivare till ”The Travel Photographer’s Way” (en Bradt-reseguide av Nori Jemil, publicerad 2021) och var finalist i seriekategorin vid London Street Photography Festival (LSPF) 2021.

Gatufotografering för Polly handlar om idéer: idéer kring problemlösning, idéer för att trigga observation och idéer om komposition. Hennes föreläsning kommer att diskutera vikten av idéer inom gatufotografering.

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Nils Jorgensen

London, UK

Nils Jorgensen

Photography is your Best Friend.

London, UK

www.nilsjorgensen.com

@nilsjorgensen_

Kameralinsen, ungefär som Alices blickglas, verkar kunna avslöja andra, överraskande världar gömda i vår egen.

Som konstnär måste du odla en relation till ditt verk så att det blir din bästa vän. Du måste kunna gå till det vad du än känner – glad, ledsen, trött, uttråkad, frustrerad – och ha en konversation med den. – Arthur Lett Haines (1894-1978), målare, konstnär och lärare.

Nils Jorgensen framstår för oss som en ivrig jägare av den ofrivilliga ironi som gatorna är fulla av, platser där människan själv kallas att spela en roll utan att hon vet: allt är där, redo, det räcker för att förstå den ”dysfunktionella krisen av det vanliga” och komponera det i subjektiv form.

Nils Jorgensen är baserad i Storbritannien och aldrig utan kamera. Nils är en fantastisk bildskapare. En av de ursprungliga iN-PUBLiC-medlemmarna, han är respekterad över hela världen för sina subtila och vackra observationer av livets detaljer.

Nils Jorgensen föddes i Danmark 1958 och utbildade sig vid King’s School, Canterbury, England, där han började ta sina första gatufotografier. Han fortsatte med att studera fotografi på college innan han var baserad i Nairobi, Östafrika och arbetade som stringer-fotograf för nyhetsbyrån Associated Press. 1982 började han med Rex Features Ltd. som personalfotograf och under de kommande 30 åren täckte han politik, kungligheter, konst, sport, showbusiness och fortsatte att ta sina egna gatubilder. Han gick med i gatufotograferingskollektivet iN-PUBLiC 2002.

Nils arbete publiceras i ’Street Photography Now’, ’London Street Photography’, ’The World Atlas of Street Photography’, ’The Street Photographer’s Manual’, ’How to take Great Photographs’ och ’100 Great Street Photographs’ och ställs ut över hela världen.

Föredraget kommer att hållas på engelska.
Nils profilbild är tagen av Richard Baker.

Claes Hillén

Göteborg, Sverige

Claes Hillén

Nothing burns like the cold.

Göteborg, Sverige

www.claeshillen.com

@clabbe_x

Förvänta dig en del humor och sköna anekdoter om vad man som fotograf kan råka ut för i sitt utövande.

Fotograf Claes Hillén ger sig dagligen ut på promenader i staden med sin kamera. Han fokuserar på att fotografera de där ögonblicken de flesta bara går förbi. Vare sig bilderna är tagna på gatan, på puben, i kollektivtrafiken eller i någon ruffig liten gränd, så innehåller bilderna alltid människor. Människor som inte vet om att de just blivit fotograferade.

I sitt bildföredrag kommer Claes att ta dig med på en tur där han visar bilder från sin närmiljö i Göteborg men också från sina resor runt om i Europa.

Det blir ett samtal om bilder på ett närgånget sätt där viktiga frågor om bilder lyfts upp. Du kan också förvänta dig en hel del humor och sköna anekdoter om vad man som fotograf kan råka ut för i sitt utövande.

Claes har fotograferat sig genom livet ända sedan en dag vid 11 års ålder då han snodde åt sig farsans kamera och började leka. De senaste 10 åren har Claes mer eller mindre bara ägnat sig åt Street och han är en av grundarna av Gothenburg Street photo Festival.

– Att de två senaste åren blev år helt utan resdagar känns helt galet, säger Claes. Under ett normalt år så har jag ca 50-75 resdagar där jag försöker fånga människan och själen i Europas storstäder. Fördelen med att resa är att man är ledig och har tid att ta bilder hela dygnet, ler Claes.

Att fotografera hemma i Göteborg är dock ändå det vardagliga och Claes kan ju knappt gå ut med hunden utan att kameran är med. De senaste åren, ”coronaåren” har Claes haft fyra stycken gatufotoutställningar, två i Göteborg, en i Stockholm och en i Borås. Nu väntar nya, större utmaningar.

Roza Vulf

Rom, Italien

Roza Vulf

Floating World

Rom, Italien

www.rozavulf.com

@rozavulf

Vår vardagliga verklighet är uppbyggd av ögonblick. De är värdefulla på grund av deras bräcklighet och förgänglighet. Jag försöker fånga ett ögonblick på ett harmoniskt sätt, där min känsla speglar en främlings känsla.

Roza Vulf är en litauisk-född fotograf som bor i Rom, Italien. Hennes arbete är känt för att vara fritt från begränsningar till en enda fotografisk stil, men ändå ofta kännetecknad av att ha en unik betoning på ett enda valt motiv.

Vulf har ställt ut över hela världen och har varit med i många publikationer, böcker och fotograferingsplattformar, såsom The Street Photographer’s Manual av David Gibson, LensCulture, The Guardian, Dodho Magazine, My Modern Met, The Eye of Photography, The Street Photography Magazine, 121klick och många andra. Hennes verk har nominerats och prisats internationellt, inklusive en vinst i kategorin Street Life i British Life Photography Award som hölls i London 2019.

De senaste åren har Vulf bjudits in att hålla diskussioner och ta upp viktiga ämnen inom gatufotografi. 2019 var hon domare och talare vid Street Photo San Francisco-festivalen. Under sin karriär har hon hållit ett antal paneldiskussioner, inklusive Women in Street på London Street Photo Festival, Round Table-diskussion på Women in Focus, Miami Leica Store bland annat.

Vulfs föreläsning med titeln ”Floating World ” kommer att betona och återspegla hennes personliga förståelse av gatufotografering – kärleken till det vanliga, det anonyma, det oposerade. Hon kommer att diskutera ämnet att hitta din egen personliga inspiration som på ett levande sätt kan översättas till ens I den frågan kommer Vulf att utforska en unik koppling mellan hennes personliga inspiration från den japanska konsten ”Ukyio-e” som hon ofta översätter till en distinkt vision på gatorna.

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.