Möt våra föreläsare.

Vi är minst sagt stolta över vår uppställning med föreläsare. En mycket intressant mix av erfarna gatufotografer som kommer att göra allt för att underhålla och inspirera. Vi går ut hårt redan på fredagen den 17 september och sedan kör vi ända fram till den grandiosa avslutningen på lördag kväll.

Agneta Dellefors Rydén

Göteborg, Sverige

Agneta Dellefors Rydén

Spelar roll.

Göteborg, Sverige

www.dellefors.com

@delleforsstreetphoto

Det är en spegling av själva livet, det omedvetna och det äkta.

Agneta fängslas av den lilla myran som vid närgången betraktelse via makro-objektivet förvandlas till en nästan mänsklig individ. Hon gillar att fota vår vackra och natur och hon tycker om att leka med ljuset i det arrangerade porträttet.

Men det är nog ändå det oarrangerade gatufotot, som fascinerar henne mest.
”Det är en spegling av själva livet, det omedvetna och det äkta.” Hon ser det också som en viktig uppgift att skapa historia till eftervärlden, genom sina bilder.

Fotograferingen har funnits med sen tonåren. På den analoga tiden investerade hon i en begagnad Hasselbladskamera och porträtterade barn på Öppna förskolan i projektet Förstora de små. Den analoga kameran har sedan länge ersatts av den digitala. Under åren har hon haft flera utställningar. Nu är hon en av fyra fotografer som arbetar med projektet Ögonblick, som går ut på att dokumentera staden Göteborg och dess människor under 100 år. Hon har nyligen släppt en online-kurs i gatufoto för Moderskeppet Att lyckas med gatufoto.

Denna föreläsning har hon valt att kalla Spelar roll. Hon menar att gatufoto är ett slags gatans teater utan regissör och manus där vi alla har en roll. Det kan vara en huvudroll, biroll, statist eller en publik. Bakom sin kamera blir Agneta själv en åskådare och här vill hon visa med sina bilder hur hon väljer vilka ögonblick av skådespelet hon vill föreviga och varför.

Mats Alfredsson

Borås, Sverige

Mats Alfredsson

Street – en attityd till fotografi

Borås, Sverige

www.matsalfredsson.com

@matsstreetphoto

Små mänskliga händelser som normalt passerar obemärkt, men som i hans bilder fastnar för evigt.

Runt omkring oss, i den urbana miljön, pågår ett ständigt skådespel. Människor möts, skrattar, gråter och älskar. Där finns kärlek och sorg, vardag och fest. När man fryser dessa ögonblick uppstår magi. Händelsen i denna tusendels sekund förvandlas till din egen tolkning. Kliade han sig i ögat, var det en tår som kom? Vände hon sig om för att flickvännen var på väg, eller letade hon efter en taxi? Var det första kyssen, hade de precis träffats, eller firade de något annat?

För Mats Alfredsson är gatufoto en attityd till fotografi. Det är närvaro, att vara flugan på väggen och att få betraktaren att känna samma sak som han själv. Små mänskliga händelser som normalt passerar obemärkt, men som i hans bilder fastnar för evigt.

Hans passion för denna klassiska genre grundar sig i ett genuint intresse för människor, i alla åldrar och samhällsklasser. Bakom bilderna döljer sig miltals av promenader, timmar av väntan vid intressanta platser, resor med tåg, spårvagn och tunnelbana samt ett och annat barhäng.

Grundregeln är att aldrig arrangera och att aldrig fotografera människor han känner eller har träffat tidigare. Det är en spännande resa där det oväntade och snabbt föränderliga ögonblicket är belöningen.

Under en tioårsperiod i slutet av 70-talet och vidare in i 80-talet arbetade Mats som reporter och pressfotograf i Göteborgs förorter, vilket senare tog honom vidare till Borås och en fortsättning på den journalistiska banan.

Under de senaste femton åren har han varit djupt involverad i gatufotografins utveckling, både i Sverige och internationellt. Han har drivit workshops och arrangerat Street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats var en av upphovsmännen till de stora foto-promenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Han har också satt upp ett antal separatutställningar i Sverige och USA.

Dagens föreläsning blir en inspirerande och insiktsfull resa genom Mats gatufotoliv.

Roger Turesson

Stockholm, Sverige

Roger Turesson

Tålamod, intuition eller bara tur?

Stockholm, Sverige

www.rogerturesson.se

@rogerturesson

Vi får också höra om ett snapshot som kunde ha blivit hans sista.

Roger Turesson, flerfaldigt prisbelönt bildjournalist berättar historierna bakom sina bilder.
Om varför tid och planering är viktigt för att uppnå kvalitet. Sin drivkraft och respekt för människorna han fotograferar. Vi får också höra om ett snapshot som kunde ha blivit hans sista.

Roger Turesson är anställd som fotograf på Dagens Nyheter, där han också var bildchef under en period. Roger har vunnit tävlingen Årets Bild vid ett flertal tillfällen. 2013 vann han tillsammans med Josefine Hökerberg Stora journalistpriset för reportageserien ”Tiggarna i Stockholm”.

2019 var Rogers stora år. Det är då han vinner Årets Bild med bilden av Greta Thunberg i Madrid. Men inte nog med det. Han vinner titeln Årets pressfotograf och dessutom ytterligare sex priser. Det är med andra ord en mycket meriterad fotograf som tar plats på vår scen.

Annette Lang

Nice, Frankrike

Annette Lang

Social Shooter.

Nice, Frankrike

@luxtasia

Annette Lang är en tyskfödd antropolog och språkvetare baserad i Frankrike. Som ensamstående mamma till tre pojkar lärde hon sig att det var nödvändigt att ha ögonen överallt för att undvika ständiga katastrofer.

Hennes passion för att studera människan och dess beteende samt nyfikenheten till underliggande kulturella nyanser drog henne till gatufotografin.

Annettes föreläsning behandlar det som påverkar vårt fotograferande som inte har med tekniska inställningar att göra – det som finns 12 tum bakom kameran, som Ansel Adams en gång sa. Hur påverkar våra upplevelser på gatan vad vi ser? Vilka kulturella filter används när vi ser och läser av en scen? Vilka moraliska förpliktelser har vi gentemot det samhälle vi lever i? Vilken roll spelar vi när vi skapar och för ut kulturella berättelser genom bilder?

Med dessa frågor i åtanke kan vi se gatan ur ett bredare perspektiv. Förutom att upptäcka vad och hur vi ser saker avslöjar det också våra döda vinklar och personliga visioner.

Gustav Gräll

Stockholm, Sverige

Gustav Gräll

Lär dig fånga vardagens bilder.

Stockholm, Sverige

www.grall.se

@gustavgrall

De vackra detaljerna finns överallt.

Gustav Gräll är frilansfotograf baserad i Stockholm, utbildad på Nordens fotoskola Biskops Arnö. Han plåtar mestadels porträtt och reportage för magasin och dokumentära projekt.

Han jobbade under några år som resefotograf, men numera är det mestadels Stockholm som gäller. Passionen för gatufoto är stor. En Volvo 740 i snöstorm, 50-talsområden i motljus, djur i fönster som betraktar världen utanför. De vackra detaljerna finns överallt.

Föreläsningen heter ”lär dig fånga vardagens bilder” och handlar om att ge sig ut och fotografera oavsett väder, miljö eller ljus. Bilderna och detaljerna finns alltid att hitta, även i den minsta staden, en tråkig, grå novemberdag.

Birgitta Nilsson

Stockholm, Sverige

Birgitta Nilsson

Bilder från andra sidan.

Stockholm, Sverige

www.birgittanilsson.com

@biggan4466_

Många gånger är bildstilen sensuell, personlig och nära.

Birgitta Nilsson har en mycket intressant historia att berätta. Den är gripande, inspirerande och lustfylld. Vi kommer att få följa hennes berättelse från sitt unga jag som modell fram tills idag som gatufotograf. Under tolv år stod hon på andra sidan, alltså på andra sidan av kameran, i städer som Milano, Barcelona, London och Hamburg.

Fotografin har alltid fascinerat och för några år sedan fick hon ett, som hon kallar det, infall att på allvar börja utforska vad som skulle hända om hon började använda en kamera. Sagt och gjort. Under de senaste fyra åren har hon burit runt på sin kamera i stadsmiljö och hon insåg rätt snart att det är gatufoto som är grejen och upplevelsen.

Hon drivs av interaktionen med människor och den känslan vill hon förmedla i den här presentationen. Många gånger är bildstilen sensuell, personlig och nära. Men det blir också några ord om vad som hände i samband med exponeringen. Den här gången har hon valt att visa bilder från städer som Stockholm, hemstaden Norrköping och Berlin.

Marcus Johansson

Stockholm, Sverige

Marcus Johansson

Fotografering är mitt liv.

Stockholm, Sverige

www.icepic.se

@icepic.se

Min stora förtjusning för Gatufoto-bilder är vardagen där inget särskilt händer men ändå berättar allt.

Gata upp och gata ner med kameran i handen och en liten fotoväska på axeln, ett kort tele-objektiv samt en ordentlig citykarta i ytterfacket låg hela Paris år 1981 för mina ögon. Imponerad av svartvita fotografier som jag hittar i snurrbara vykortsställ av stål längs trottoarer och floden Seine visste jag inte då att jag skulle bli ”hooked for life” av denna motivkategori.

Nyfiken på vem fotografen var bakom dessa fantastiska svartvita bilder i vykortsformat läser jag namnet Henri Cartier-Bresson. Wow! Det var något helt annat jämfört med urvalet solblekta vykort från Östra-stranden i Halmstad som jag ett år tidigare valt att skicka som en hälsning hem till Mamma i Stockholm under sommarlovet där.

Långt senare i livet runt 2005 förstod jag att det jag såg och ville fånga på bild ur gatulivet var av mycket enklare natur. Jag insåg även min fotografiska begränsning som frustrerande nog inte räckte till för att återskapa det jag upplevde och såg längs trottoarerna. Nämligen min fascination för människors uttryck med kroppshållning/språk och rörelsemönster. Förbannad och besatt av att ta reda på om det gick att genomföra drog jag så åter till Paris 2008. Bestämde mig för att släppa allt det som lockade mig att göra generellt bra bilder av denna förtjusande stad och ägnade mig istället helt åt att experimentera med slutartider, brännvidder, kameravinklar och bildkompositioner. 23000 bilder under nära en månad gav mig till slut kunskapen jag suktade efter. Men att sedan förstå och kunna använda mig av den medvetet och spontant kämpar jag fortfarande med även om jag lyckas allt oftare. En bra bild i mina ögon lämnar inget mer att önska.

Detta vill jag visa er under min föreläsning på Gothenburg Street Photo Festival samt en del bonusbilder som är frukten av oändliga timmars nötande längs trottoarer och de möten gatulivet berikat mig med.

Kort om Marcus bakgrund.
Som självlärd yrkesutövare nu och de senaste 25 åren brinner jag för att plåta kreativt, nyanserat, dokumentärt och ibland konstnärligt inom i stort sett alla motivkategorier. Min fotoresa startade redan 1977 och mitt intresse för Street i början av 80-talet. Undervisar och föreläser sedan 2001 för näringsliv och sedan mera privatsektorn med bland annat regelbundna fotoexkursioner (Photo Walks) sedan 2003. Skrivit fotokurser och undervisat för Folkuniversitetet i 10 år. Grundare av Street Photo workshops i Sverige och håller regelbundna kurser i egen regi i metropoler som Paris – New York – Berlin – Hong Kong – Barcelona – Istanbul med flera.

Dimitris Makrygiannakis

Stockholm, Sverige

Dimitris Makrygiannakis

Allt startade med gatufoto

Stockholm, Sverige

@dimitrismakrygiannakis

Dimitris Makrygiannakis föddes i Grekland 1979, men har bott i Stockholm sedan 2004 där han arbetar som läkare. Hans första kontakt med konstnärligt fotografi var för drygt tio år sedan och sedan dess har fotografin varit en stor del av hans vardag.

Dimitri är medlem av det internationella gatufotokollektivet Burn My Eye. Han är också vinnare av The Invisible Photographer Asia 2013 Street photography Award.

Under Göteborgs gatufotofestival kommer Dimitri att berätta om hur fotografin förändrade hans liv. Han kommer att ta oss på en resa genom sina prioriterade fotoprojekt och upplevelser.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.