Möt våra föreläsare.

Vi är minst sagt stolta över vår uppställning med föreläsare. En mycket intressant mix av erfarna gatufotografer som kommer att göra allt för att underhålla och inspirera. I år har vi hälften internationella och hälften nationella. Det innebär att vissa av föreläsningarna sker på engelska. Vi går ut hårt redan på fredagen den 8 september och sedan kör vi ända fram till den grandiosa avslutningen på lördag kväll.

Anna Lithander

Göteborg, Sverige

Anna Lithander

It is all about the moments

Göteborg, Sverige

www.annalithander.com

@itisallaboutthemoments

”Det var ögonblick ur livet, färg, kaos, människor, glädje och allvar”

Anna är en svenskfödd rastlös globetrotter. En stor del av hennes liv spenderades utomlands, i USA, Brasilien, Sydafrika, Tanzania, Chile och Portugal. Under den tiden hade inte fotointresset väckts ännu, och de enda bilder som finns från den tiden är från safaris, stränder, vänner och familj.

Den första kontakten med gatufoto skedde på en utställning av The Street Collective i Borås. Bilderna var fascinerande, det var ögonblick ur livet, det var färg, kaos, människor, glädje och allvar. Samma år backpackade hon i Sydostasien, tillsammans med en nyinköpt kompaktkamera. De första trevande försöken till gatufoto gjordes, blandat med tempel, stränder och marknader.

Två år senare köpte hon sin spegellösa kamera som hon fortfarande använder.
Hon kämpar fortfarande med att lyfta kameran, göra rätt inställningar, hitta sitt eget bildspråk och sin fotofilosofi.

Under tiden försöker hon ta till vara på varje ögonblick.

Föredraget ”It is all about the moments” handlar hennes utveckling som gatufotograf och resor till en rad spännande städer i Europa, USA och Kuba. Anna är totalt orädd som gatufotograf och hon kommer att ta oss med in i mörka gränder och stadsdelar som de flest av oss undviker. Inte minst i London. Hennes kamera har fått henne att öppna sidor hos sig själv som hon inte hade en aning om.
Annas profilbild togs av Anna Merell

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Joakim Möller

Stockholm, Sverige

Joakim Möller

Allowing yourself to experiment

Stockholm, Sverige

@moller_joakim

"Minimalistisk, experimentell och mystisk".

Joakim Möller (född 1999) är en Stockholmsbaserad fotograf som specialiserat sig på Fine art gatufotografi. Hans bilder är ofta minimalistiska, experimentella och mystiska.

”Idén att fånga verkliga ögonblick av livet på gatan och på så sätt få dem att leva vidare, är det som gjorde att jag fastnade för gatufotografering. Det är verkligen magiskt för mig att bara genom att trycka på en knapp, kan jag bevara de saker jag observerar för alltid. Det jag älskar mest är hur oförutsägbart det är. Varje dag när jag går ut på min fotopromenad har jag ingen aning om vad jag kommer att få, och det är överraskningarna som får mig att komma tillbaka.

För mig är det viktigt att inte ha en klar uppfattning om vad jag vill säga med mina fotografier i förväg. Fotografering är för mig bara en visuell dagbok. Jag brukar fotografera mycket, varje dag. Jag försöker att inte tänka så mycket, jag skjuter bara vad min impuls säger till mig. Mina favoritfotograferingscitat är: ”Det finns bara du och din kamera. Begränsningarna i ditt fotografi ligger i dig själv, för vad vi ser är vad vi är”
– Ernst Haas.

Jag har fotografen Richard Koci Hernandez att tacka för att han inspirerade mig att börja med gatufotografering i första hand. Hans fotografier rörde mig på ett sätt som inga andra bilder någonsin haft. Hans arbete fick mig att se världen omkring mig på ett helt nytt sätt. Han är fortfarande en av mina största inspirationskällor.”

Presentationen kommer hållas på engelska.

Eva Brodtkorb

Oslo, Norge

Eva Brodtkorb

Identity

Oslo, Norge

www.evabrodtkorb.com

@evabrodtkorb_photography

”Jag kommer att presentera 3 kategorier, Multilayer – Former och skuggor – Stories, och visa hur mitt arbete har utvecklats och hur mitt fotografi både relaterar och skiljer sig från varandra”.

Hur allt började:
”Jag växte upp i ett hem fyllt med konst, målningar för det mesta, men mina föräldrar
introducerade mig och mina två bröder för all slags konst från ung ålder. Tog oss till
olika gallerier, både lokalt och internationellt. Detta gav mig en drivkraft att vara kreativ, men jag var aldrig riktigt bra eller hade tålamod att rita eller måla, till skillnad från min mamma, så jag började experimentera med kameran. Försökte skapa samma konstnärliga uttryck som
målningar, men genom linsen. På så sätt kunde jag hitta min egen konstnärliga identitet.

I början av tjugoårsåldern fick jag mitt första jobb i en liten fotobutik i Oslo, och
under det första året blev jag mer inspirerad att utvecklas som fotograf. Så jag reste till Firenze i Italien för att vara en del av en tre månaders fotokurs. Och min kärlek till hantverket växte efter det. Efter det sökte jag en tvåårig utbildning på Norsk fotografihögskola i
Trondheim, Norge. Här skulle jag kunna lära mig av några av de bästa i branschen, men mitt
förnuftig började också inse hur mycket konkurrenskraftig och tuff branschen var. Färsk
efter skolan började jag kämpa med att hitta min plats som fotograf och hur jag skulle göra
att leva på detta yrke. Det var då passionen för hantverket började glida ur. Så jag
lade undan kameran, i flera år, och började fokusera på andra planer för min karriär.
Men jag blev alltid påmind av vänner, familj och bekanta om hur de saknade att se
mitt arbete, så jag började sakta producera nya verk för utställningar på ett lokalt galleri i min
hemstad. Och därifrån hittade jag min passion igen, och kunde fokusera på att jobba och
bitar som jag älskade.”

Varför gatufotografering:
”Efter att jag började fokusera mer på konstfotografi tror jag att min utställning 2016 var när jag började hitta min röst och identitet och började experimentera med en teknik genom att använda flera lager av samma ram. Även om jag idag mest arbetar med ett ramuttryck, älskar jag att testa nya sätt att presentera ett fotografi på. Med denna teknik ville jag få ramen att röra sig och få liv, i en annars stilla ram.
För mig är detta dock street, men med det där extra lagret av uttryck. Det var med den här serien jag verkligen introducerades till konsten att fotografera gatu, och var också inkörsporten till hur jag arbetar med gatufotografi idag.”

Vad kommer jag att prata om på GSPF:
”Med titeln Identitet kommer mitt huvudfokus med föredraget att ligga på min resa som gatufotograf, vem jag är och hur mitt arbete talar idag. Jag kommer att presentera 3 kategorier, Multilayer – Former och skuggor – Stories, och visa hur mitt arbete har utvecklats och hur mitt fotografi både relaterar och skiljer sig från varandra. ”

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Giedo van der Zwan

Haag, Nederländerna.

Giedo van der Zwan

FLASH! In street photography - What, Why and How

Haag, Nederländerna.

www.giedovanderzwan.com

@giedovanderzwan

"Fotografi är min terapi. Det låter mig släppa saker och fokusera på bara en sak... Dessutom kombinerar fotografering många element som jag verkligen gillar att göra, som att resa eller vandra, upptäcka, observera och få kontakt med människor."

I det dagliga livet är Giedo van der Zwan en författare och kreativ konsult. Som fotograf strövar Giedo ofta på gatorna och stranden i sin hemstad – Haag i Nederländerna. Han har fått internationellt erkännande för sitt arbete genom publikationer, priser och utställningar.

Efter att Giedo startat ett långvarigt projekt ”Pier to Pier” om den lokala strandkulturen i Scheveningen, publicerade han en bok och organiserade en 6-månaders separatutställning på Pier of Scheveningen under samma titel. Pier to Pier är anledningen till att de flesta känner Giedo från hans strandarbete.

Giedo föredrar att fotografera uppriktiga scener. Han arbetar väldigt nära människor med vidvinkelobjektiv och ofta med blixt. Hans bilder är ljusa, skarpa och färgglada och visar ”riktiga människor och verkliga känslor”.

I sin presentation kommer Giedo att dela med sig av sin inspiration, de utmaningar han står inför och den personliga utveckling som fotograf han har upplevt medan han tar oss på en rundtur genom sitt arbete.

Föreläsningen kommer att hållas på engelska.

Niklas Lindskog

Umeå, Sverige

Niklas Lindskog

Hellfire Super Street

Umeå, Sverige

www.niklaslindskog.art

@niklaslindskog1

“När jag går igenom gamla negativ inser jag att jag fotade något som man kan kalla gatufoto redan från start”.


Jag är en 59-årig man från Umeå. Gift med Anna-Lena och vi har två vuxna barn, som båda flyttat hemifrån. När jag var ung tävlade jag i friidrott, mestadels sprang jag 200-400 meter. Vid 19 började jag som tränare och vid 27 blev det mitt jobb. Det är det fortfarande, även om jag under 2010-talet ägnade mig mer åt administrativa uppgifter vid Umeå Elitidrottsgymnasium, som är min arbetsplats. Men nu är jag tillbaks som tränare igen, fullt ut!


Jag har hållit på med foto i över 40 år nu. I början fotade jag allt möjligt, med mina vänner och idrottsungdomar i fokus. Men när jag går igenom gamla negativ inser jag att jag fotade något som man kan kalla gatufoto redan från start.

Jag har alltid gillat att resa och alltid plåtat mycket på mina resor. Sedan 2010 har jag rest flitigt och förenat min längtan att upptäcka vår värld med en växande passion för gatufoto.

Titeln på min föreläsning är hämtad från en T-shirt, som bars på en tjej jag fotade i Bangkok. För mig symboliserar den där pulsen man kan känna när det är mycket liv och rörelse i en storstad (ibland även i mindre städer). Därför kommer jag att fokusera på just det. Bilder med mycket intensitet, puls och känslor.



Niklas profilbild är tagen av Alphan Yilmazmaden.

Matt Stuart

London, Storbrittanien

Matt Stuart

Look Always

London, Storbrittanien

www.mattstuart.com

@mattu1

"Matts far, mycket medveten om att hans son aldrig skulle bli nästa Bruce Lee, introducerade honom till fotografi"

Matt Stuart föddes 1974 och växte upp i den lummiga förorten Harrow, nordvästra London. Han erkänner att han hade en mindre framstående skolkarriär, men som 11-åring uppmanades han att spela trumpetsolo inför drottningmodern. Hennes Majestäts reaktion finns inte registrerad.

Lite senare, 1986, upptäckte Matt skateboardåkning efter att ha sett filmen ”Back to the Future”. Skatandet upptog hans varje vakna ögonblick fram till 1994, då han tittade upp från skaterampen och upptäckte att tjejer hade blivit mycket mer intressanta. Han ägnade sig också åt en kort, ogenomtänkt affär med Kung Fu.

Matts far, mycket medveten om att hans son aldrig skulle bli nästa Bruce Lee, introducerade honom till fotografi och gav honom böcker av Robert Frank och Henri Cartier-Bresson. Ända sedan dess har fotografering varit Matts överordnade passion, även om han fortfarande är ganska intresserad av skateboards och tjejer. (Men tack och lov inte Kung Fu).

]

Gabi Ben Avraham

Tel Aviv, Israel.

Gabi Ben Avraham

The Street is not a studio.

Tel Aviv, Israel.

www.gabibest.com/

@gabyba33

”Ibland står jag och väntar på att saker ska sammanfalla – en cyklist, en dansare, ett barn – som rör sig. Gatufotografi/dokumentär är mitt favoritsätt att se på världen”.

Gabi är en israelisk fotograf (63), han bor i Tel Aviv och arbetar i ett mjukvaruföretag. Efter att ha flirtat med en initial fascination för fotografi och filmkameror på 1980-talet fortsatte han med en karriär som IT-chef och lade sin kärlek till stillbilden åt sidan.
Lyckligtvis försvann hans intresse aldrig. Medan passionen legat i dvala i decennier, behövdes bara gåvan av en kamera från hans fru för att väcka hans benägenhet till fotografering igen.

Han har fotograferat självständigt under några år och ger workshops i gatufoto.
I början av sin fotoresa fotograferade han i svartvitt. Efter några år kände han ett behov av förändring och antog utmaningen att fota i färg.
Han har deltagit i många utställningar, solo, i grupper och på gatufotofestivaler. Han har varit domare i ett antal gatufototävlingar och vann förstaplatsen i Lensculture Street Photography singeltävling år 2020.

Gabi berättar om tankarna bakom sin föreläsning:
”Ibland står jag och väntar på att saker ska sammanfalla – en cyklist, en dansare, ett barn – som rör sig. Gatufotografi/dokumentär är mitt favoritsätt att se på världen.
Min kamera har blivit en integrerad del av mig och jag kan inte föreställa mig mig själv utan den. Vart jag än går tar jag den med mig och tänker ”kanske idag blir min lyckodag och jag tar mitt livs bild”. Via kameralinsen tittar jag ständigt omkring mig och söker efter det där ”avgörande” ögonblicket som aldrig kommer tillbaka om jag inte fångar det. När jag trycker på knappen försöker jag göra något vettigt, återställa ordningen till det kaotiska schemat av saker i kompositionen, berätta historien bakom scenen och rama in ett surrealistiskt ögonblick. Komponenterna ”talar” med varandra i en speciell dialog, antingen genom färg, form eller ljus. Att fånga det svårfångade, speciella ögonblicket efter vilket saker aldrig kommer att bli sig likt och göra det evigt – det är mitt mål.
Bortglömda, transparenta människor i urbana omgivningar får sitt nådsögonblick. Skuggorna, de sköra konturerna, reflektionerna i vardagen som inte märks i det livliga och tjocka stadslandskapet och ibland till och med krossas av det – dessa är värdefulla för mig. Dessa uttryck och kompositioner ska värderas innan de går förlorade i tiden.

Som en fiskare som går till sitt dagliga arbete utan att veta vad han kommer att fånga, tar jag min kamera och dyker ut på gatorna totalt omedveten om vad som kommer att hända fem minuter senare. Det är ett äventyr. När jag klickar försöker jag se det overkliga och sortera bort saker från deras vardagliga betydelse och deras vanliga sammanhang. Jag har mina favoritställen och jag kommer aldrig med samma bilder. Det är alltid annorlunda: människorna, ljuset och skuggorna, atmosfären. Med ett enda klick försöker jag fylla det obetydliga omkring mig med betydelse och skapa en privat och intim hallucination för att dela den med betraktaren. Även om ögonblicket bleknar, bränns det i betraktarens minne.”

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Suzanne Stein

Philadelphia, USA.

Suzanne Stein

Gift - Gåva

Philadelphia, USA.

www.suzannesteinphoto.com

@suzanne_stein

"Hon är en socialrealist och hennes arbete karakteriseras ibland som rått, emotionellt och hyperrealistiskt"

Suzanne Stein är en gatu- och dokumentärfotograf för närvarande baserad i Philadelphia, Pennsylvania.

Hon är socialrealist och hennes arbete karaktäriseras ibland som rått, emotionellt och hyperrealistiskt. Berättande gatufotografi, reportage, känsloladdade dokumentärbilder och konstfotografi är närvarande i hennes arbete med människor som lever i samhällets utkanter, såväl som i vardagslivet på offentliga platser. Hon har fotograferat mycket i New York City, Los Angeles, Paris, Mexiko och Philadelphia, och skapat individuella verk som återspeglar den unika komplexiteten på varje plats hon ägnar tid åt att fotografera. Hon fotograferar för närvarande och använder individuellt berättandeskap för att dokumentera Kensington, epicentrum för opioidkrisen i USA.

Jag kommer att prata om, inte i ordning:

1) Hur jag ställer mig till gatufotografering och vad som är viktigt för mig att fotografera som socialrealist
2) färdigheter jag har arbetat med och krav som krävs för att fotografera offentligt
– vikten av att följa sina impulser
— reflexer, kopplar det som syns till förmågan att komponera och reagera snabbt
— Att inte låta rädsla verka avskräckande
3) självständighet som konstnär, hur jag har lärt mig att följa mina egna impulser och motstå påtryckningar från andra att utelämna hårda aspekter ur livet
4) icke-konformitet och nödvändigheten för mig att följa min egen estetik…
5) hur jag ifrågasätter aspekter av gatufotograferingsetik och uttryck på grund av influenserna från sociala medieplattformar
6) förvandla gatufotografi till reportage eller dokumentär i mitt arbete
7) att vara säker på gatan och min kamp för att ta bilder under en tid då våld är ett allt större hot
8) berättelser som beskriver människor och situationer som jag inte har diskuterat på sociala medier, information som är mer känslig och hur jag hanterar denna kunskap när jag fotograferar människor
9) hur jag närmar mig människor på galna platser
10) varför gatufotografering gör sig irrelevant genom att sätta stil före berättelse och innehåll
11) AI-relaterade tankar och hur det kan påverka att fotografera livet ärligt

Föredraget kommer att hållas på engelska.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.