Svartvitt Singelbild

Här presenterar vi vinnare i kategorin Svartvitt Singelbild.
Domaren i klassen berättar om sitt arbete och hur processen kändes.

Första pris - Patrick Heinscher, Svartvitt

En person som korsar en gata full av spår efter bilar. Att hitta till detta starkt sparsamma uttryck ser enkelt ut, men erfarenheten säger oss att det är något av det svåraste.
Den här bilden är inte vara grafiskt vacker. Den säger något om bilar som haft bråttom och en ensam människa som väljer sin egen lunk. Motivet är noga utvalt. Fotografen har tålmodigt väntat ut det som sätter pricken över iet. Lägg märke till de tvärgående ränderna och de tunna ljusgrå linjerna längst ner i bilden. Perfekt! Så fint!. En bild att inspireras av. Ett stort grattis till fotografen!

– Tore Hagman

Andra pris - Cathy Loughran, Svartvitt

Två flickor uppklädda som små prinsessor eller är till ett lekfullt dubbelbrölopp. Fantasin sätts i rörelse. Jag tittar på miljön som avslöjar att också denna bild är tagen i en fattig, kanske krigshärjad del av världen. Men även där måste livet fortgå, leken, det som skänker glädje i livet. Jag kan titta länge på denna bild. Undra och förundras. Den är så fint komponerad med flickorna som är på väg ur bilden, vilket understryker frågan: vart är de på väg? Bilden på väggen längst upp i vänstra hörnet, ytor av plåtar, murar och fönster, samt de båda hundarna bygger upp en helhet, en scen. Jag kan inte slita mig från denna bild. Den väcker såååå många frågor.

– Tore Hagman

Tredje pris - Håkan Rönnblad, Svartvitt

En bild på en pojke som springer längs en gata någonstans i den fattigare delen av världen. Denna bild berör mig så starkt. Den är vacker och fylld av glädje. Den har också ett starkt symbolvärde. Jag skulle vilja ha den på väggen. Inte minst för att så ofta som möjligt påminna mig om hur otroligt bra jag har det. Till de fotografiska kvaliteten hör koncentrationen. Betraktaren behöver inte leta efter focus. Blicken möter pojkens ansikte på direkten. Språnget, armarna i kors och draken som är på väg upp. Underbart!

– Tore Hagman

Svartvitt Singelbild

Tävlingsbidrag ska ha mottagits senast onsdagen 1 september.
Alla nominerade bilder kommer att ställas ut under Göteborgs Gatufotofestival 17-18 september 2021.

Tore Hagman
Tore Hagman från Vårgårda har varit frilansande fotograf sedan början av 1980-talet. Han fotograferar med stor bredd, men är kanske mest känd för sina bilder från odlingslandskapet och samspelet mellan mark och människor.

Hans motiv har både en dokumentär och estetisk utgångspunkt. Han är flitigt anlitad som föredragshållare och har svarat för bilderna i ett trettiotal böcker. Han var också en av grundarna till tidskriften Camera Natura.

Genom åren har Tore Hagman erhållit en rad stipendier och utmärkelser. Han var den förste att av Naturvårdsverket utses till ”Årets Naturfotograf”. Han har fått KW Gullers stipendium och valdes 2002 som en av tolv internationella fotografer till ”Hasselblad Master”. Bland hans mest uppmärksammade böcker kan nämnas ”Mulens marker”, ”Västkust” och ”Göteborg – Staden vid havet”.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.