Agneta Dellefors Rydén

Agneta fängslas av den lilla myran som vid närgången betraktelse via makro-objektivet förvandlas till en nästan mänsklig individ. Hon gillar att fota vår vackra och natur och hon tycker om att leka med ljuset i det arrangerade porträttet. Men det är nog ändå det oarrangerade gatufotot, som fascinerar henne mest. ”Det är en spegling av […]

Agneta fängslas av den lilla myran som vid närgången betraktelse via makro-objektivet förvandlas till en nästan mänsklig individ. Hon gillar att fota vår vackra och natur och hon tycker om att leka med ljuset i det arrangerade porträttet.

Men det är nog ändå det oarrangerade gatufotot, som fascinerar henne mest.
”Det är en spegling av själva livet, det omedvetna och det äkta.” Hon ser det också som en viktig uppgift att skapa historia till eftervärlden, genom sina bilder.

Fotograferingen har funnits med sen tonåren. På den analoga tiden investerade hon i en begagnad Hasselbladskamera och porträtterade barn på Öppna förskolan i projektet Förstora de små. Den analoga kameran har sedan länge ersatts av den digitala. Under åren har hon haft flera utställningar. Nu är hon en av fyra fotografer som arbetar med projektet Ögonblick, som går ut på att dokumentera staden Göteborg och dess människor under 100 år. Hon har nyligen släppt en online-kurs i gatufoto för Moderskeppet Att lyckas med gatufoto.

Denna föreläsning har hon valt att kalla Spelar roll. Hon menar att gatufoto är ett slags gatans teater utan regissör och manus där vi alla har en roll. Det kan vara en huvudroll, biroll, statist eller en publik. Bakom sin kamera blir Agneta själv en åskådare och här vill hon visa med sina bilder hur hon väljer vilka ögonblick av skådespelet hon vill föreviga och varför.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.