Anders Petersen

Anders Petersen är en av de viktigaste europeiska fotograferna som lever i dag. Han har skakat om fotografivärlden sedan hans debut med råa och intima fotografier av sena kvällsgäster i en Hamburg-bar på 1960-talet. Detta arbete publicerades som en bok, Café Lehmitz, som nu allmänt betraktas som ett viktigt arbete i utvecklingen av europeisk fotografering. […]

Anders Petersen är en av de viktigaste europeiska fotograferna som lever i dag. Han har skakat om fotografivärlden sedan hans debut med råa och intima fotografier av sena kvällsgäster i en Hamburg-bar på 1960-talet. Detta arbete publicerades som en bok, Café Lehmitz, som nu allmänt betraktas som ett viktigt arbete i utvecklingen av europeisk fotografering. (I nivå med, men mycket annorlunda än Robert Franks ”The Americans”).

Det är praktiskt taget omöjligt att skilja mannen från hans fotografering. Han bär alltid sin lilla Contax T3 och fångar skönhet på några av de mest osannolika ställena man kan tänka sig. Med sin kamera fångar han ögonblick till en intensivt nyfiken och personlig dagbok.

Anders är född i Stockholm. 1944 gav han sig vid 18 års ålder, ut på egen hand, för att upptäcka världen, med början i Hamburg, Tyskland. Där stötte han på en vild nattlivskultur som var otroligt spännande och helt annorlunda mot hans ganska stabila uppväxt i Sverige. Han blev snart vän med prostituerade, transvestiter, alkoholister och narkotikamissbrukare och antog en kärlek till nattliv och människor som lever utanför gränserna för det normalt accepterade samhället.

Efter att ha sett ett fotografi av Christer Strömholm (en bild av kyrkogård på natten med mörka fotavtryck i snön) åkte Petersen tillbaka till Sverige för att träffa och studera fotografi med Strömholm mellan 1966 och 1968. Sedan återvände han till Hamburg, där han under flera år och många många sena nätter tog de foton som blev hans första bok, Café Lehmitz.

Sedan dess har han publicerat mer än 20 böcker, varav nästan alla känns som personliga dagböcker om hans erfarenheter med människor och platser som bara påträffas i lite mer ljusskygga områden i städer eller i nattens mörker.

Anders fotografier talar för sig själva, men det är en fröjd att lyssna på honom. Hans föredrag under festivalen kommer att bland annat att beröra en av många saker som är så utmärkande för hans fotograferande: hur han arbetar för att komma så nära människor som han gör i alla sina projekt. Hur ser processen ut för att nå vänskap och ett samarbete med främlingar över hela världen? Och inte minst mixen mellan spontanitet och planerad fotografering.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.