Mats Alfredsson

Runt omkring oss, i den urbana miljön, pågår ett ständigt skådespel. Människor möts, skrattar, gråter och älskar. Där finns kärlek och sorg, vardag och fest. När man fryser dessa ögonblick uppstår magi. Händelsen i denna tusendels sekund förvandlas till din egen tolkning. Kliade han sig i ögat, var det en tår som kom? Vände hon […]

Runt omkring oss, i den urbana miljön, pågår ett ständigt skådespel. Människor möts, skrattar, gråter och älskar. Där finns kärlek och sorg, vardag och fest. När man fryser dessa ögonblick uppstår magi. Händelsen i denna tusendels sekund förvandlas till din egen tolkning. Kliade han sig i ögat, var det en tår som kom? Vände hon sig om för att flickvännen var på väg, eller letade hon efter en taxi? Var det första kyssen, hade de precis träffats, eller firade de något annat?

För Mats Alfredsson är gatufoto en attityd till fotografi. Det är närvaro, att vara flugan på väggen och att få betraktaren att känna samma sak som han själv. Små mänskliga händelser som normalt passerar obemärkt, men som i hans bilder fastnar för evigt.

Hans passion för denna klassiska genre grundar sig i ett genuint intresse för människor, i alla åldrar och samhällsklasser. Bakom bilderna döljer sig miltals av promenader, timmar av väntan vid intressanta platser, resor med tåg, spårvagn och tunnelbana samt ett och annat barhäng.

Grundregeln är att aldrig arrangera och att aldrig fotografera människor han känner eller har träffat tidigare. Det är en spännande resa där det oväntade och snabbt föränderliga ögonblicket är belöningen.

Under en tioårsperiod i slutet av 70-talet och vidare in i 80-talet arbetade Mats som reporter och pressfotograf i Göteborgs förorter, vilket senare tog honom vidare till Borås och en fortsättning på den journalistiska banan.

Under de senaste femton åren har han varit djupt involverad i gatufotografins utveckling, både i Sverige och internationellt. Han har drivit workshops och arrangerat Street-fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Mats var en av upphovsmännen till de stora foto-promenaderna i Göteborg med över 200 deltagare. Han har också satt upp ett antal separatutställningar i Sverige och USA.

Dagens föreläsning blir en inspirerande och insiktsfull resa genom Mats gatufotoliv.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.