Marcus Johansson

Gata upp och gata ner med kameran i handen och en liten fotoväska på axeln, ett kort tele-objektiv samt en ordentlig citykarta i ytterfacket låg hela Paris år 1981 för mina ögon. Imponerad av svartvita fotografier som jag hittar i snurrbara vykortsställ av stål längs trottoarer och floden Seine visste jag inte då att jag […]

Gata upp och gata ner med kameran i handen och en liten fotoväska på axeln, ett kort tele-objektiv samt en ordentlig citykarta i ytterfacket låg hela Paris år 1981 för mina ögon. Imponerad av svartvita fotografier som jag hittar i snurrbara vykortsställ av stål längs trottoarer och floden Seine visste jag inte då att jag skulle bli ”hooked for life” av denna motivkategori.

Nyfiken på vem fotografen var bakom dessa fantastiska svartvita bilder i vykortsformat läser jag namnet Henri Cartier-Bresson. Wow! Det var något helt annat jämfört med urvalet solblekta vykort från Östra-stranden i Halmstad som jag ett år tidigare valt att skicka som en hälsning hem till Mamma i Stockholm under sommarlovet där.

Långt senare i livet runt 2005 förstod jag att det jag såg och ville fånga på bild ur gatulivet var av mycket enklare natur. Jag insåg även min fotografiska begränsning som frustrerande nog inte räckte till för att återskapa det jag upplevde och såg längs trottoarerna. Nämligen min fascination för människors uttryck med kroppshållning/språk och rörelsemönster. Förbannad och besatt av att ta reda på om det gick att genomföra drog jag så åter till Paris 2008. Bestämde mig för att släppa allt det som lockade mig att göra generellt bra bilder av denna förtjusande stad och ägnade mig istället helt åt att experimentera med slutartider, brännvidder, kameravinklar och bildkompositioner. 23000 bilder under nära en månad gav mig till slut kunskapen jag suktade efter. Men att sedan förstå och kunna använda mig av den medvetet och spontant kämpar jag fortfarande med även om jag lyckas allt oftare. En bra bild i mina ögon lämnar inget mer att önska.

Detta vill jag visa er under min föreläsning på Gothenburg Street Photo Festival samt en del bonusbilder som är frukten av oändliga timmars nötande längs trottoarer och de möten gatulivet berikat mig med.

Kort om Marcus bakgrund.
Som självlärd yrkesutövare nu och de senaste 25 åren brinner jag för att plåta kreativt, nyanserat, dokumentärt och ibland konstnärligt inom i stort sett alla motivkategorier. Min fotoresa startade redan 1977 och mitt intresse för Street i början av 80-talet. Undervisar och föreläser sedan 2001 för näringsliv och sedan mera privatsektorn med bland annat regelbundna fotoexkursioner (Photo Walks) sedan 2003. Skrivit fotokurser och undervisat för Folkuniversitetet i 10 år. Grundare av Street Photo workshops i Sverige och håller regelbundna kurser i egen regi i metropoler som Paris – New York – Berlin – Hong Kong – Barcelona – Istanbul med flera.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.