Gatufoto ger mig energi

Intervju med Eva Boije af Gennäs

Gatufoto ger mig energi.

Words by: Mats Alfredsson | Photography: Eva Boije af Gennäs

Vem är du?
Jag heter Eva Boije af Gennäs och arbetar som frisör, född och uppvuxen i Göteborg och bor numera i innerstaden.

Hur och varför började du med gatufoto?
Jag har egentligen fotograferat mig fram genom livet. Oavsett om jag varit på familjesammankomster eller när jag i min ungdom paddlade nerför Yukon river i Kanada så har kameran alltid varit med. Där har människan ofta varit i centrum i mina bilder. För tio år sedan tog mitt liv en ny vändning och jag fick mycket mer egen tid. Jag kom i kontakt med gatufoto via kamrater och även kunder som höll på med detta. Under denna period blev det bilder med både mobiltelefonen och en mindre kamera, ofta på väg till eller från jobbet. Det hände att jag klev av spårvagnen eller cykeln för att jag såg spännande människor.

Via Instagram och FB-gruppen Gatufoto Göteborg fick jag bra och snabb feedback på mina bilder. Senare lärde jag känna personer i denna sfär, härliga människor som stöttade mig att ta klivet att göra detta lite mer på allvar. Jag köpte en bättre utrustning och började hänga med på photowalks och även resor utomlands. Nu har gatufoto blivit något av en livsstil för mig och förra året vågade jag mig till och med på att ha egna utställningar.

Varför fotograferar du?
Det är roligt och ger energi. Att ha både ett yrke och ett intresse där man träffar människor ger så mycket tillbaka.

Vad är din främsta drivkraft?
Att lära mig mer och utvecklas, det är min drivkraft. Men det är också ett sätt att se världen, den ser annorlunda ut när man söker motiv och har jägarögonen påslagna. Ett ögonblick man gått förbi kommer sällan tillbaka.

Din största utmaning?
Att våga stå upp för det jag gör och fortsätta tro på min förmåga att bli bättre. Jag känner trots allt att jag vågar utmana mig själv. Jag genomför utbildningar och har t ex gått en kurs för att lära mig printa mina egna bilder. Teknik är inte alltid lätt men man får många tips och bra stöd från andra.

Ditt främsta bildminne?
Finns så klart många men jag kommer ihåg ett tillfälle i Gamla stan då allt var perfekt, ljuset, sällskapet, humöret, ja allt. Så dök det medelålders paret upp med kläder sprungna ur femtiotalet. Jag fick min bild och direkt kände jag att detta här ska bli min grej, denna bild ska jag ha på väggen hemma.

Hur beskriver du din bildstil.
Jag gillar gärna att det är lite humor eller lite dubbelbottnade bilder som man kanske behöver titta lite längre på för att förstå. Mina bilder är oftast färgbilder, för övrigt vill jag inte påstå att jag har någon speciell stil.

Vad föredrar du för utrustning?
Vegamössa och 35mm optik på min Fuji.

Har du någon favoritstad och varför?
Madrid, en stad som ger energi. Trevligt bemötande i fin miljö och det bästa är att folklivet börjar efter 21:00.

Vad hoppas du på av resten av det här året?
Att slippa hålla avstånd och att Gatufotofestivalen blir en höjdare.

Håll dig uppdaterad med festivalens Newsletter.